متناسب سازی حقوق بازنشستگان | همسان سازی حقوق بازنشستگان | حقوق بازنشستگان

فوری/نخستین چراغ متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان روشن شد! | تاریخ‌سازی دولت رئیسی برای بازنشستگان

فوری/نخستین چراغ متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان روشن شد! | تاریخ‌سازی دولت رئیسی برای بازنشستگان

اگر بخواهیم راجع به حل مشکلات اقتصادی و مسائل مربوط به صندوق‌های بازنشستگی، بازنشستگان، بیمه‌شدگان و کارگران، رشد اقتصادی، بهبود معیشت و کنترل شاخص‌های کلان اقتصاد از جمله نرخ ارز و تورم و نقدینگی و کسری بودجه، مشکلات را برطرف کنیم باید نگرش خود را نسبت به این موضوعات اصلاح کنیم.

خبرنگار اصغر اصغری: علیرضا حیدری ، ضمن گریزی به وضعیت موجود حوزه رفاهی و اقتصادی کشور، اظهار کرد: در حوزه اشتغال و سرمایه‌گذاری باید به این نکته توجه کرد که اگر تعداد بازنشستگان رو به افزایش است، باید به همان میزان نیز تعداد بیمه‌پردازان افزایش یابد، اما این تناسب میان جامعه بازنشستگان و صندوق‌های بازنشستگی وجود ندارد.

وی با تاکید بر اینکه برخی متغیرهای مستقل بر روی متغیرهای وابسته تاثیرگذارند و اگر نتوان مشکلی را در جای دیگری برطرف کرد، مشکلات زیرمجموعه آن که جزیی از یک مشکل است را نیز نمی‌توان حل کرد، ادامه داد: اگرچه سازمان تامین اجتماعی در زمان بازنشستگی افراد برای آنها احکام بازنشستگی صادر می‌کند و تعهد بر ضمه تامین اجتماعی قرار می‌گیرد، اما از آنجایی که در حوزه اشتغال و سرمایه‌گذاری، توسعه و پروژه‌های عمرانی سازمان تامین اجتماعی رکود وجود دارد، طبیعتا سازمان تامین اجتماعی با کمبود منابع روبرو خواهد شد و همین امر موجب بروز چالش‌هایی برای بازنشستگان در محاسبات مستمری و بیمه‌ای آنها خواهد شد.

موانع متناسب سازی حقوق بازنشستگان

حیدری با اشاره به اینکه بخش سرمایه‌گذاری صندوق‌ها باید در شرایطی کنونی به صندوق‌ها کمک کنند تا از عایدی خود بتوانند به تعهدات خود عمل کنند، تصریح کرد: به طور کلی از سود شرکت‌ها ناشی از تولید، افزایش فروش و صادرات اتفاق می‌افتد و این درحالیست که در بخش صادرات، افراد با برخی محدودیت‌های انتقال منابع ناشی از صادرات و یا محدودیت در واردات برخی اقلام مواجه هستند. از همین رو باید گفت که اگرچه صندوق‌های بازنشستگی به دلیل سوء مدیریت و ناسالم بودن فرایندها در فعالیت‌های مختلف و نقص ساختاری که ممکن است در برخی قوانین ناظر بر این صندوق‌ها وجود داشته باشد، دچار ورشکستگی شده‌اند، اما به طور کلی مشکلات ناشی از ناترازی و ورشکستگی صندوق‌های بازنشستگی تنها ناشی از این مشکلات نیست، بلکه مجموعه‌ای مشکلات کلان باعث آسیب به صندوق‌ها شده است.

عضو کانون بازنشستگان استان تهران با اشاره به اینکه با لفظ و شعار، مشکلات جامعه بازنشستگان برطرف نمی‌شود، یادآور شد: باید دید کاندیداهای ریاست جمهوری برای این مسائل چه نسخه‌ای می‌نویسند و چه برنامه‌هایی دارند؟ تقریبا تمامی کاندیداهای ریاست جمهوری در دوره‌هایی مسئولیت‌هایی بر عهده داشته‌اند و باید دید این ۶ کاندیدا در زمانی که تصدی‌دار شدند چقدر در حل مشکلات موفق هستند؟.

حیدری معتقد است اگر بخواهیم مشکلات اقتصادی و مسائل مربوط به صندوق‌های بازنشستگی، بازنشستگان، بیمه‌شدگان و کارگران، رشد اقتصادی، بهبود معیشت و کنترل شاخص‌های کلان اقتصاد از جمله نرخ ارز، تورم، نقدینگی و کسری بودجه را برطرف کنیم و به فکر حل آنها باشیم، باید نگرش و دیدگاه‌های خود را نسبت به تمام آنچه که تاکنون اتفاق افتاده، تغییر دهیم.

واریز مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان

وی در ادامه به اجرای همسان‌سازی و متناسب سازی حقوق بازنشستگان در دولت چهاردهم تاکید کرد و گفت: دولت چهاردهم باید از ابتدای فعالیت خود نسبت به اجرای همسان‌سازی و متناسب‌سازی برای رفع مشکلات بازنشستگان اقدام کند.

کلیه  بازنشستگان و وظیفه بگیران  کشوری با مراجعه به درگاه خدمات الکترونیک صندوق بازنشستگی کشوری به آدرس www.sabasrm.ir  یا ازدرگاه www.cspf.ir  می‌توانند نسبت به دریافت  فیش حقوقی خود اقدام کنند.

مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان فروردین مستمری‌بگیران تامین اجتماعی از روز شنبه واریز خواهد شد.

سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرد پیرو اطلاع‌ قبلی پیرامون زمان پرداخت مابه‌التفاوت حقوق فروردین ماه مستمری‌بگیران عزیز این سازمان، به اطلاع می‌رساند فرایند پرداخت حقوق خردادماه مطابق زمان‌بندی قبلی به صورت کامل انجام شده و مطابق اعلام قبلی از شنبه آینده، فرایند پرداخت مابه‌التفاوت فروردین‌ماه، مطابق لیست اعلامی و بر اساس حروف الفبا انجام می‌شود.

مطابق این گزارش افزایش سالیانه حقوق مستمری‌بگیران معزز این سازمان مطابق روال هر ساله، پس از تعیین و تصویب میزان افزایش سالیانه از سوی هیأت ‌محترم وزیران و ابلاغ مصوبه مربوطه اجرایی شده است.

پیش از این حقوق اردیبهشت‌ماه و خردادماه مستمری‌بگیران سازمان تأمین‌‌اجتماعی، مطابق با افزایش سالانه پرداخت و مقرر شده بود مابه‌التفاوت فروردین‌ماه بلافاصله پس از اتمام فرایند پرداخت حقوق خردادماه به حساب مستمری‌بگیران معزز سازمان واریز شود.

همانطور که قبلاً نیز مورد اشاره قرار داده‌ام هر فرد در زمان بازنشستگی از مستمری برخوردار می‌گردد که حاصل متوسط حقوق و دستمزد مشمول بیمه‌پردازی در ۲۴ ماه آخر بیمه‌پردازی منتهی به بازنشستگی‌اش می‌باشد.

اثر این میانگین‌گیری که رابطه مستقیمی با درصدهای افزایشی حقوق ۲۴ ماه آخر بیمه‌پردازی وی و نیز ماه و سال بازنشستگی وی دارد؛ کاملاً محسوس و قابل ملاحظه است. بطوریکه مستمری برقراری وی که بر اساس ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی بدست می‌آید از حقوق زمان اشتغال به کار وی کاهشی را بدست می‌دهد که در جداول ذیل مقادیر این کاهش و در نمودار این تغییرات در سنوات مختلف قابل را ارائه می‌نمایند.

توجه شود که مقدار این کاهش بسته به سال و ماه بازنشستگی در بین مستمری‌بگیران متفاوت و متغیّر می‌باشد. و نمی‌توان برای همه افراد یک مقدار ثابت را تبیین و با بکار گرفت !

به عنوان مثال برای فرد بازنشسته اسفند ماه سال ۱۳۹۰ میتوان مستمری بازنشستگی وی را ۹۱٪ حقوق اشتغالش منظور نمود در حالیکه برای فرد بازنشسته نظیر وی در فروردین ماه ۱۴۰۱ این نسبت به ۵۷٪ تغییر می‌نماید !!!

لذا این دو فرد نظیر از لحاظ بیمه‌پردازی ( دارای سنوات یکسان بیمه‌پردازی و ضریب یکسان بیمه‌پردازی ) دارای دو ضریب مستمری برقراری متفاوتی خواهند بود که به مقدار ( ۵۷/۹۱ ) یعنی ۶۰٪ با هم متفاوت می‌باشند.

1) این تفاوت عمیق ما را به چند نکته مهم یاد‌اوری می‌نماید و آن اینکه ضریب مستمری برقراری با تعریف مزبور ( مقدار مستمری برقراری به حداقل حقوق زمان برقراری ) از ویژگی مطلوب برای احتساب آن به عنوان شاخص مورد نظر در بند ط ماده ۹ قانون ساختار جامع نظام تامین اجتماعی برخوردار نمی‌باشد و نمی‌تواند به عنوان قاعده عدالت برای تعیین تناسب صحیح میزان مشارکت افراد عضو و تحت پوشش صندوق‌های بیمه‌ای محسوب گردد و بنابراین استفاده از این پارامتر با تعریف مذکور برای متناسب‌سازی مورد اشاره این بند قانون به منزله تناسب بخشیدن ارائه تعهدات بیمه‌ای سازمان تامین اجتماعی در مقابل اعضای تحت پوشش صندوق دارای خلل می‌باشد.

2) این تفاوت در ضریب مستمری برقراری افراد همتراز حاکی از آن است که هیچ‌گاه نمی‌توان این شاخص بازنشستگی را نیز برابر با شاخص شاغل همتراز معادل پنداشت و لذا ۹۰٪ این شاخص نمی‌تواند به عنوان ۹۰٪ شاغل همتراز برابر محسوب گردد.

3) برای دست یافتن به ضریب مستمری برقراری که هم آثار این کاهش متفاوت و وابسته به زمان برقراری برای بکارگیری صحیح در متناسب‌سازی را خنثی نماید و هم آنکه با شاخص ذیربط فرد همتراز معادل نماید؛ لازم است تغییری در تعریف و محاسبه ضریب مستمری برقراری ایجاد نمود !

بدین منظور با تغییر در تبیین مخرج کسر محاسبه ضریب مستمری به این مشکل فائق خواهیم آمد و عامل کاهش ناشی از میانگین‌گیری دو ساله که در صورت کسر مزبور ( مستمری برقراری ) به صورت نهانی حضور دارد در مخرج کسر هم نموده تا صورت و مخرج کسر اثر کاهشی یکسانی تجربه نموده و این معایب را از نحوه محاسبه ضریب بزداید.

تعریف جدید ضریب مستمری برقراری = مستمری زمان برقراری تقسیم بر متوسط حداقل حقوق زمان برقراری

متوسط حداقل حقوق زمان برقراری ( مطابق تبصره ماده ۷۷ ) برابر است با مجموع حداقل حقوق ۲۴ ماه آخر بیمه‌پردازی تقسیم بر ۲۴

با لحاظ این تغییر در نحوه احتساب ضریب مستمری به دو نکته مورد اشاره میرسیم که هم ضریب مستمری برقراری دیگر وابسته به سال و ماه برقراری نداشته و برای افراد همتراز واقعی به یک مقدار واحد خواهد بود و هم آنکه ضریب مزبور اکنون با شاخص فرد شاغل همتراز برابری خواهد داشت.

منبع: جایگاه8

دیدگاه خود را ارسال کنید