بازار قیمت دلار راکد شد | قیمت دلار در بازار امروز به چند تومان رسید؟
قیمت دلار طی هفته جاری نوسانات زیادی نداشته و در کانال 49 هزار تومانی درجا زده است. کارشناسان بازار ارز معتقدند قیمت دلار در گردونه سیاستهای مبهم دولت گرفتار شده و افق روشنی از کاهش یا افزایش ندارد
متوسط هفتگی قیمت دلار که در حال افزایش است با این مساله مواجه شده که در آینده نزدیک ممکن است قیمت بالاتری به خود بگیرد.طبیعتا افزایش قیمت دلار تاثیرمستقیم بر بازار خواهد داشت.مسئولان مربوطه حتما باید مقابل افزایش قیمت دلار بایستند.قیمت دلار با پیش بینی های وحشتناکی مواجه شده است. در ادامه قیمت دلار در بازار امروز را مشاهده می کنید.
قیمت دلار طی هفته جاری نوسانات زیادی نداشته و در کانال 49 هزار تومانی درجا زده است. کارشناسان بازار ارز معتقدند قیمت دلار در گردونه سیاستهای مبهم دولت گرفتار شده و افق روشنی از کاهش یا افزایش ندارد.
قیمت دلار روز گذشته را با قیمت 49 هزار و 300 تومان به پایان رساند. قیمت دلار معاملات دیروز را صعودی آغاز کرده بود و نسبت به روز سهشنبه دست کم 100 تومان افزایش را تجربه کرد. این میزان افزایش اما آنقدر توانمند نیست که بتوان از آن با عنوان روند یاد کرد.
چشم بازار ارز به تحولات سیاسی
جواد فلاحیان کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه بازار ارز در بلاتکلیفی قرار دارد به تجارتنیوز گفت: «مسائل کلان اقتصادی، رشد نقدینگی و موضوع تورم از یک سو و مدیریت بازار با اخبار مثبتی که همواره مخابره میشود از سوی دیگر، بلاتکلیفی به وجود آورده است. این شرایط تمام فعالان اقتصادی را مردد کرده که دلار به کدام سمت حرکت میکند.»
وی توضیح داد: «در هفتههای گذشته با رویدادهای سیاسی و اخبار مساعد شاهد رفتار نزولی دلار بودیم. هر چند این افت قیمت، روندی کاهشی نبود و میتوان از آن بهعنوان اصلاح قیمت یاد کرد. به نظر میرسد تا اقدام عملی در اقتصاد رخ ندهد و موضوع مذاکرات برجام به قطعیت نرسد، شاهد اصلاح و حتی ریزش قیمت نخواهیم بود.»
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: «ماههاست که اقتصاد کشور بر اساس دلار بالای ۵۰ هزار تومان مبادله میشود و این تثبیت قیمت و از طرفی پایین آمدن بیش از حد قیمت دلار نیز میتواند اثرات بدی را روی کلیت اقتصاد داشته باشد.»
تبعات کاهش قیمت دلار
وی درباره اثرات بد کاهش قیمت دلار روی کلیت تولید و اشتغال گفت: «با کاهش قیمت دلار خطر خروج سرمایه از کشور وجود دارد علاوه بر آن بسیاری از شرکتها و کارخانجات مواد اولیهشان را از بازار آزاد با دلار بالای ۵۰ هزار تومان خریداری کردهاند و همین موضوع باعث میشود در کلیت اقتصاد شاهد زیان قابل توجهی باشیم.»
وی در ادامه افزود: «انتظار میرود با وجود اخبار تاثیرگذار و رویدادهای سیاسی، قیمت دلار در محدودههای فعلی بماند. این اخبار میتواند تحقق یا عدم تحقق برجام باشد. دلار میتواند نوسان کوتاهمدتی در همین محدودهها داشته باشد.»
فلاحیان درباره روند قیمت دلار در طولانیمدت گفت: «در ماههای آینده با افزایش نقدینگی و تورم روند دلار رو به بالا خواهد بود. اگر برجامی رخ ندهد و تمام مذاکرات گفتار درمانی باشد، شاهد رشد تند و شارپی در بازار ارز خواهیم بود.»
پیچیدگی وضعیت کلان اقتصادی با ارزپاشیهای بیهوده
برزو حقشناس دیگر کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه بازارساز همان تلاش همیشگی چند ماهه را برای سرکوب قیمت ادامه میدهد به تجارتنیوز گفت: «به نظر میرسد هر چه به سمت انتهای تابستان میرویم توان بازارساز برای ادامه دادن سیاست سرکوب سخت خواهد شد. زیرا مسائل کلان اقتصادی کشور باعث رشد قیمت دلار خواهند شد.»
وی با بیان اینکه ارزش ذاتی دلار محدوده قیمتی ۵۵ هزار تومان است، خاطرنشان کرد: «قطعا این قیمت بالاتر خواهد رفت. هر چه فاصله ارزش ذاتی و قیمت دلار زیادتر شود از آن طرف هم بازارساز تلاش میکند و کار برای حفظ این فاصله سختتر خواهد شد و این حکایت فشردهشدن فنر دلار است.»
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه در نیمه دوم سال و نزدیک شدن به انتهای تابستان اثرات فشردگی فنر را در قیمت دلار بیشتر خواهیم دید، گفت: «اگر بازارساز نتواند سیاست حاکم بر بازار ارز را ادامه دهد، قیمت بالای بازه ۵۰ هزار تومان بیاید و در این محدوده تثبیت شود، برگرداندن قیمت به کریدور ۴۰ هزار تومان سخت خواهد بود.»
وی به نیاز ارزی کشور در سایر حوزهها اشاره و تاکید کرد: «با توجه به اینکه کشور نیازهای ارزی زیادی دارد ادامه سیاست فعلی به صلاح نیست.»
حقشناس افزود: «در حوزه میدانهای نفت، گاز، انرژی و برق نیازهای ارزی زیادی داریم. ما شبکه برقمان به شدت فرسوده است و احتیاج به سرمایهگذاری در این نیرو داریم. اما متاسفانه منابع ارزی که به سختی به آنها دسترسی داریم صرف ارزپاشی میشود و وضعیت کلان اقتصاد ما را پیچیدهتر و بدتر خواهد کرد.»
چرا دلار گران نمیشود؟
اما چرا دلار گران نمیشود؟ این سوالی است که میثم رادپور کارشناس و فعال اقتصادی در گفتوگو با تجارتنیوز به آن پاسخ داد: «در پاسخ به این سوال به شکل خلاصه باید گفت در مدت اخیر شاهد افزایش فروش نفت کشور بودیم. بعد از حمله روسیه به اوکراین و تحریم حاملهای انرژی روسیه برای بسیاری از کشورها، ایران به لیست خرید نفت برگشت و باعث شد فروش نفت مقدار قابل توجهی افزایش یابد. بنابراین یکی از دلایل عدم افزایش قیمت دلار همین میزان افزایش فروش نفت است.»
وی ادامه داد: «علاوه بر آن، موضوع آزادسازی منابع ارزی ایران که دائم از آن صحبت میشود نیز به سه میلیارد دلار فروش ماهیانه نفت نیز اضافه میشود و این موضوعی است که برای تثبیت قیمت دلار به کمک سیاستگذار آمده است.»
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اصطکاکهای ایران با نظام پولی بینالمللی میگوید: «ایران از نظام پولی بینالمللی طرد شده است. از همینرو طرف عرضه دلار به شدت تحت فشار است؛ بنابراین افزایش فروش نفت بخش قابل توجهی از این فشار را برای عرضه کننده، جبران میکند.»
سال آینده قیمت دلار چقدر است؟
وی با تاکید بر روند صعودی تورم و عدم افزایش قیمت دلار میافزاید: «فروش نفت میتواند این فرصت را فراهم کند که بازار برای مدتی بدون افزایش جدی و قابل اعتنا در همین محدوده نوسان داشته باشد.»
تاثیر پول نفت تا چه زمانی در بازارهای مالی پایدار است و این نوسان تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟ رادپور در پاسخ به این سوال میگوید: «زمان آن، به موضوع شتاب تورم بستگی دارد. میتوان گفت که افزایش سطح عمومی قیمتها به قدری جدی است که افزایش فروش نفت را در مدت کوتاهی به راحتی جبران میکند. ما نمیتوانیم زمان مشخصی برای این موضوع بدهیم اما هر چه زمان میگذرد با وجود تورم، فشار برای افزایش قیمت ارز بیشتر میشود.»
وی میافزاید: «اگر قیمت دلار در ابتدای ریاست جمهوری آقای رئیسی حدود ۲۴ هزار تومان بود. با در نظر گرفتن تورم حدود ۵۰ درصدی سالیانه و افزایش سطح عمومی قیمتها میتوان انتظار داشت در مرداد سال آینده قیمت دلار در حدود ۷۵ هزار تومان باشد.»
بازار؛ آماده انفجار!
در همین راستا سجاد بوربور کارشناس اقتصادی درباره دلایل رشد دلار در نیمه دوم سال به تجارتنیوز گفت: «به اختصار میتوان اشاره کرد که اولا سرمایه در گردش شرکتها بیشتر شده است و کسری دارند. بنابراین شرکتها باید از بانکها وام بگیرند. بانکها نیز به سبب خرید اوراق دولتی بودجه خاصی برای وام دادن ندارند؛ در نتیجه باید از بانک مرکزی وام بگیرند. بانک مرکزی نیز در حال جبران پایه پولی است. رشد پایه پولی باعث تورم و رشد افسار گسیخته قیمت دلار میشود.»
وی افزود: «دوم اینکه در سال ۹۶ حدود ۱۲.۵ درصد از کل نقدینگی کشور پول بود و الان به ۲۵ درصد رسیده و پول زیاد شده است. در اقتصاد تورم اینگونه دیده میشود: پول ضربدر تحرکاتی. علاوه بر آن در حال حاضر حسابهای بلندمدت خالی شده و پول به سمت حسابهای کوتاهمدت حرکت کرده و شبه پول به پول تبدیل شده است. این یعنی بازار آماده انفجار است و فقط به دنبال دلیل میگردد.»
آیا خبردرمانیها باعث شده انفجار بازارها به تعویق بیافتد، این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال گفت: «موضوعاتی نظیر آزادسازی ۶ میلیارد دلار کره جنوبی، مبلغی در اقتصاد و کسری موجود به حساب نمیآید. با توجه به اینکه در سال ۱۴۰۲ حدود ۲۰ میلیارد دلار خروج سرمایه خواهیم داشت. یعنی ما معطل هفت میلیارد دلار هستیم!»
وی خاطرنشان کرد: «علاوه بر این تراز تجاری کشور منفی است و امسال منفیتر نیز میشود. بنابراین ارقامی نظیر ۶ یا هفت میلیارد دلار در اقتصاد بهبودی ایجاد نخواهد کرد.»
با اخبار لفظبازی میکنیم
بوربور با تاکید بر اینکه به جای دنبال معلول گشتن باید دنبال علت باشیم گفت: «این سرگردانی ما را از فرض اصلی که نقدینگی و رشد اقتصادی است، دور میکند. مهم نیست این اخبار چه باری دارد. در اقتصاد، اول و آخر رشد قیمتها به خاطر تورم است و تورم هم از تفاضل رشد اقتصادی با رشد نقدینگی نشات میگیرد و بقیه همه بازی است. ما با این اخبار فقط لفظبازی میکنیم.»
وی با بیان اینکه شاید دولت در دهه ۸۰ میتوانست قیمت دلار را سرکوب نماید، اما الان دستش خالی است و نمیتواند جلوی رشد دلار را بگیرد، افزود: «این دلایل و دلایل دیگری که باید با آمار و ارقام به آن پرداخت، همه دست به دست هم میدهد تا بر این باور باشیم که قیمت دلار تا پایان سال به ۷۰ هزار تومان خواهد رسید. در صورتی که ارزش آن روی کاغذ حدود ۶۰ هزار تومان است و با هیجاناتی که به بازار تزریق میشود تا محدوده مذکور بالا میرود.»
آیا دولت در ۶ ماهه دوم سال میتواند با ابزار موجود، بازار را تا حدودی کنترل کند؟ بوربور در این باره گفت: «هرگز، اگر الان هم میتواند بازار را کنترل کند به خاطر عمق کم بازار و پایین بودن تقاضا در ۶ ماهه اول سال است. در ۶ ماهه دوم که تقاضا بالا میرود نمیتواند بازار را اینقدر خشک نگه دارد. زیرا بازار در رکود عجیبی افتاده و قرار نیست همیشه در رکود بماند.»
کارشناسان بازارهای مالی معتقدند بررسی حرکت قیمت دلار نشان میدهد که این اسکناس نسبت به ۶ ماه تا یک سال گذشته در روند صعودی قرار گرفته است. آنها موید این موضوع را نیز افزایش قیمت کالاهای اساسی، کالاهای مصرفی، لوازم خانگی، لوازم الکترونیک و خودرو میدانند.
دیروز کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه بار دیگر به موضوع شکایت ایران از کره جنوبی اشاره کرد. وی اقدام حقوقی را گام تکمیلی برای وادار کردن طرف مقابل دانست و خاطرنشان کرد: «اقدام ایران یک پیام روشن به طرف کره ارسال کرد مبنی بر اینکه ایران در احقاق حقوق خود بسیار جدی است و اجازه تضییع حقوق ملت ایران را نخواهد داد.»
قیمت نرخهای مختلف
دیروز نهم مرداد، اسکناس دلار در سایت بازار متشکل ارزی با قیمت ۴۱ هزار و ۳۰۴ تومان عرضه شد و ۱۵ تومان افزایش داشت. دلار حواله نیز با همین مقدار افزایش با رقم ۳۷ هزار و ۵۴۹ تومان عرضه شد.
همچنین قیمت دلار نیمایی مانند هفتههای گذشته روی رقم ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان ثابت بود.
در آخرین معامله دیروز، یورو در بازار آزاد با افزایش نزدیک به ۶۰۰ تومانی یک پله بالا رفت و با قیمت ۵۴ هزار و ۳۳۷ تومان معامله شد. قیمت اسکناس یورو در سایت بازار متشکل ارزی با افزایش هفت تومانی به قیمت ۴۵ هزار و ۴۹۰ تومان رسید. یوروی حواله نیز همانند اسکناس یورو هفت تومان افزایش قیمت داشت و با رقم ۴۱ هزار و ۳۵۵ تومان عرضه شد.
درهم امارات در آخرین معامله دیروز با رقم ۱۳ هزار و ۵۵۰ تومان معامله شد و رشد ۱۳۰ تومانی داشت. حواله درهم با قیمت ۱۰ هزار و ۲۲۴ تومان مبادله شد و چهار تومان افزایش داشت. اسکناس درهم نیز با هفت تومان افزایش با رقم ۱۱ هزار و ۲۴۷ تومان عرضه شد.
کنترل زوری قیمت دلار
میثم رادپور کارشناس بازارهای مالی با تاکید براینکه سیاست فعلی نهاد پولی کشور در بازار ارز مانند گذشته است و اشتباهات را چندباره تکرار میکنند به تجارتنیوز گفت: سیاست دستوری دولت برای کنترل بازار ارز تنها منبع خلق ارزش یعنی تولید را فلج کرده است.
او ادامه داد: کاهش ارزش دستمزدها نسبت به قیمت کالاها و خدمات و تنزل سطح رفاه اجتماعی صرفا ناشی از چاپ پول نیست. چاپ پول مقدمتا از بین برنده ارزش نیست. اگر میبینیم ارزشی از ما کم شده، مشخصا جایی ارزشی از بین رفته است. ما عرصه این کشور را برای صاحبان کسبوکار بیثبات کردهایم، آنها هم بساط خود رامنقبض کردهاند و کمتر تولید میکنند و کمتر ارزش میآفرینند.
رادپور درباره آینده بازار ارز ضمن واضح بودن شرایط مانند تجربههای گذشته گفت:این دوره هم مثل دورههای قبل است، با این تفاوت که امروز مهمترین محرک قیمت دلار در بیسابقهترین وضعیت خود قرار دارد. تورم کشورمان چند سال است که رکوردهایی نزدیک به ۵۰درصد را بهثبت میرساند. با این نرخ تورم، فشارها برای افزایش قیمت ارز بیش از دورههای قبل خواهد بود.
این کارشناس بازارهای مالی تاکید کرد: در ۲ سالاخیر، قیمت ارز تقریبا از هر کالا و خدمتی، از هر داراییای کمتر افزایش یافته است و از این بابت باید گفت نهتنها فشار تورم جاری که بیسابقه است قیمتها را به سمت بالا تحریک میکند، عمده تورم انباشته دو سالاخیر هم در قیمت دلار منعکس نشدهاست.
قیمت دلار در ۴ روز گذشته در کانال ۳۵ هزار تومان در نوسان بود و این روند کاهشی قیمت دلار از نیمه هفته گذشته با تشویق و تهدید بازارساز بر نرخ این اسکناس آمریکایی شکل گرفت.آیا ۳۵ هزار تومان کانال جدید قیمت است؟
قیمت دلار در نخستین روز هفته با آرامش آغاز به کار کرد. هفته گذشته نوسان افزایشی قیمت دلار این اسکناس آمریکایی را تا مرز ۳۷ هزار تومان برد و روند بازگشتی که از نیمه دوم هفته پیش آغاز شد همچنان پابرجاست.
تحلیلگران ثبات نسبی در بازار،اعتبار سیاستگذاران و افزایش اعتماد عمومی را از فاکتورهای موثر در ثبات بازارهای مالی در زمان افزایش قیمتها میدانند در روزهای گذشته کدام یک از این عوامل بهبود یافته که قیمت دلار در مدار آرامش در حرکت است؟
به قیمت ۳۵ هزارتومانی دلار عادت کنیم؟
در نخستین معامله روز شنبه ۲۱ آبان ۱۴۰۱ قیمت دلار با نرخ ۳۵ هزار و ۱۰۰ تومان باز شد و در نیمههای روز به کف کانال مذکور رسید. در لحظه نگارش این گزارش قیمت دلار به نوسانی محدود به قیمت ۳۵ هزار و ۳۰ تومان معامله شد.
اما بازارهای موازی نیز کاهش قیمت دلار را تایید میکنند. درهم امارات که در روزهای افزایش قیمت دلار تهران، به مرز ۱۰ هزار تومان رسیده بود مطابق روز پنجشنبه بدون تغییر با قیمت ۹ هزار و ۶۰۰ تومان معامله شد. این در حالی است که دلار هرات نیز بر مدار نزولی در حرکت است و به قیمت ۳۴ هزار و ۳۳۰ تومان رسید.
سیگنال دلار هرات نشان از کاهش بیشتر قیمت میدهد به طوری که دلار فردایی هرات با روند کاهشی ۳۴ هزار و ۱۸۰ تومان پیشبینی شده است.
هفته پیش ضد حمله بازارساز به قیمت دلار صف دلارهای سهمیهای را آب کرد و ثابت کرد که سیاست تنبیه هنوز هم میتواند جلوی تقاضا در بازار را بگیرد.
نیروی انتظامی در بازار ارز حاضر شد. پیامکهایی از سوی قوه قضاییه برای دارندگان دلار ارسال شد و خریداران تهدید به بستن حساب و قطع یارانهشان شدند. اینها عواملی شد تا اجاره کارت ملی برای خرید دلار سهمیهای توسط دلالان و استفاده از این رانت دولتی دیگر آسان نباشد.
صف دلار سهمیهای آب رفت و دلار همچنان در بازار آزاد مشتری داشت اما اینبار متقاضیان دلار بازیگران ارزی بزرگ با سرمایههای بالا نبودند بلکه مشتریان، با سرمایههای محدود از بازار آزاد دلار میخریدند.
فعالان بازار دلار میگویند بازیگران باتجربه بازار در فاز احتیاطی فرو رفتهاند و بیشتر فروشنده بودند تا خریدار و این خود میتواند عاملی برای کاهش قیمت دلار در روزهای گذشته باشد.
افزایش قیمت دلار با خرید چمدان همسو شد
کارشناسان و تحلیلگران بازار از ابتدای سال تا کنون چنین روزهایی را برای قیمت دلار پیشبینی کرده بودند اما معاملهگران کف بازار از الگوی ابداعی چمدان میگویند. الگویی که پایه علمی ندارد اما از روند افزایشی سفرها در روزهای اخیر حکایت دارد. آنها با توجه به این الگوی ابداعی معتقدند در بازار همسایه یعنی خیابان منوچهری، خرید ساک و چمدان سیر صعودی گرفته است. از نگاه آنها این رفتار یعنی میزان سفر زیاد است و بخشی از این سفرها میتواند تقاضای ارزی را به همراه داشته باشد.
حتی برخی از معاملهگران مدعی بودند فروشندههای چمدان به آنها گفتهاند، در این دو هفته مثل شب عید کار کردهایم. اکوایران همچنین از حضور و دخالت نیروی انتظامی برای متفرق کردن خریداران ارز در میدان فردوسی گفته که در شرایط مشابه نیز این نهاد به کمک بازارساز آمده است تا هیجانات آنی بازار را کنترل کند.
در کارزار صف متقاضیان دلار از یک سو و سیاستهای جدید بانک مرکزی از سوی دیگر، فعلا پیروز میدان قیمت دلار است که در حال تصاحب سطوح قیمتی جدید است و رسیدن به دلار ۳۲ هزار تومانی را به رویا تبدیل کرده است. این در حالی است که در ابتدای هفته بانک مرکزی در مطلبی از عرضه سنگین ارز در معاملات نیمایی خبر داد که تنها برای یکسوم آن تقاضا وجود داشت.
افزایش انتظارات تورمی و قیمت دلار
در همین راستا محمود جامساز، کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر تاثیر روند توافقات برجام بر قیمت دلار به تجارتنیوز گفت: اواخر مرداد ماه سالجاری روند قیمت دلار تحت تاثیر اخبار مساعد از سوی طرف آمریکایی درباره توافقات هستهای برجام و نزدیک شدن مذاکرات به نتیجه مطلوب، کاهشی شد. در مقابل با تغییر مطالبات ایران و تقاضاهای جدید قیمت دلار روند افزایشی به خود گرفت.
او ضمن تاکید بر انتظارات تورمی جامعه بر قیمت دلار افزود: در شرایطی که قیمتها نوسان شدید دارد، تورم بالای ۵۰ درصدی داریم و بانک مرکزی نیز ذخایر ارزی محدودی دارد توانایی نهادهای پولی برای تعیین قیمت دلار کاهش مییابد ضمن اینکه بانک مرکزی نیز با وجود اختیارات نامحدود به دلیل کمبود منابع ارزی توانایی کنترل بازار و قیمت دلار را نمیتواند داشته باشد.
جامساز با اشاره به اوضاع نامساعد سیاسی در سطح بینالمللی، اعتراضات اجتماعی داخلی و عدم اطمینان از حصول توافق برجام خاطر نشان کرد: در این شرایط انتظارات تورمی بیش از گذشته در جامعه شکل میگیرد و با وجود تنگنای ارزی ناشی از تحریمها و کاهش درآمدهای ارزی توانایی کنترل قیمت دلار بسیار محدود میشود این در حالی است که تصمیمات و اختیارات بدون توجه به منابع گرفته شده و نهاینا افزایش قیمت فعلی دلار را رقم زده است
قیمت دلار در هفتهای که گذشته وارد کانال ۳۴ هزار تومان شد و در آخرین معاملات بازار ارز آزاد هفته گذشته با قیمت ۳۴ هزار و ۸۳۰ تومان معامله شد. در حالی که دلار فردایی با قیمت ۳۵ هزار تومان پیشبینی شده است باید دید بار دیگر بازارساز برای مهار قیمت وارد بازار میشود؟
دیدگاه خود را ارسال کنید